text.skipToContent text.skipToNavigation

Tartuntataudit ja infektioiden torjunta

Yksikön tehtävät jakautuvat tartuntatautien, hoitoon liittyvien infektioiden ja resistenttien mikrobien torjuntatyöhön lain edellyttämällä tavalla Kymenlaakson alueella.

Tartuntatautilaki 1227/2016 ja Tartuntatautiasetus 146/2017 
Terveydenhuoltolaki 2010/1326, luku 1 3§ ja 8§

Yksikön tavoitteena on edistää potilas- ja asiakasturvallisuutta, sekä henkilökunnan työturvallisuutta ennaltaehkäisemällä kansantaloudellisesti kalliiden, vaikeahoitoisten ja inhimillistä kärsimystä aiheuttavien hoitoon liittyvien infektioiden, resistenttien mikrobien ja tartuntatautien esiintymistä. Lisäksi merkittävänä tehtävänä on asukkaita uhkaavien laajojen ja toimintaa lamaavien epidemioiden ennaltaehkäisy. 

Tehtävät jakautuvat hoitoon liittyvien infektioiden ja resistenttien mikrobien sekä tartuntatautien esiintyvyyden seurantaan, tartuntojen torjunnassa toteutettavien toimintojen ja käytännön torjuntatyön kehittämiseen, ohjeistamiseen, seurantaan ja valvontaan. Tärkeänä tehtävänä on myös asiakkaiden, potilaiden ja väestön ohjaus.

Sukupuolitaudit

Sukupuolitauteihin liittyvät tutkimukset ja neuvonta tapahtuvat omilla terveysasemilla, opiskelijaterveydenhuollossa tai ehkäisyneuvolassa. Tutkimukset ja hoito ovat tartuntatautiasetuksessa määriteltyihin sukupuolitauteihin potilaalle maksuttomia.

Rokotukset

Aikuisten rokotuksista sovitaan oman terveysaseman kautta. Rokotuksen saa oman terveysaseman terveyden- ja sairaanhoitajan vastaanotolla ajanvarauksella. 

Väestön kausi-influenssarokotuksista ja aikatauluista annetaan vuosittain erillinen tiedote. 

Matkailijoiden terveysneuvonta ja matkailijoiden rokotusneuvonta tapahtuu omien terveysasemien kautta. Palvelu toimii pääsääntöisesti ajanvarauksella puhelinneuvontana. Lisäksi rokotusneuvontaa antaa myös Kymsoten terveys- ja hyvinvointipisteet. Rokotustarve on syytä selvittää riittävän ajoissa, mieluiten jo noin 2 kk ennen matkaa. Matkailijoiden rokotusvastaanotto toimii ajanvarauksella.

HIV-tutkimukset viisumitodistuksia varten

Viisumitodistuksia varten tarvittavat HIV-tutkimukset ovat potilaille maksullisia. Lähetteen saa omilta terveysasemilta.

Epidemioiden selvitystyö

Epidemioiden selvitystyöstä elintarvike- tai vesiperäisten epidemioiden epäilytilanteissa vastaa kunnan terveysvalvonta tai tartuntatautien ja infektioiden torjuntayksikkö. Lisäksi Kouvolan kaupungin alueella voi ruokamyrkytysepidemiaepäilyilmoituksen tehdä www-sivujen kautta.

Elintarvikealan terveydentilan selvitykset

Elintarvike- ja muussa ns. riskityössä toimivien henkilöiden lakisääteiset terveydentilan selvitykset hoidetaan työterveyshuollon kautta. Lyhytaikaisia työsuhteita varten tarvittavat salmonellatodistukset hoidetaan omilla terveysasemilla tai koulu- ja opiskelijaterveydenhuollossa.

Hyödyllisiä linkkejä:

THL, kansallinen rokotusohjelma
THL, Matkailijan terveysopas

Tartuntatautien ja infektioiden torjuntayksikkö

Palveluesimies Oili Ström
Puhelinnumero: 044 2231 830
Osoite: Kotkantie 41, 48210 Kotka

Hygieniahoitaja Tutta Marttinen
Puhelinnumero: 044 2231 754
Osoite: Kotkantie 41, 48210 Kotka

Hygieniahoitaja Anu Simonen
Puhelinnumero: 044 269 1555
Osoite: Kotkantie 41, 48210 Kotka

Hygieniahoitaja Eeva-Kaarina Lonka
Puhelinnumero: 040 846 7915
Osoite: Reutsinkatu 1, 49400 Hamina

Hygieniakoordinaattori Katja Laine
Puhelinnumero: 040 488 4741
Osoite: Marjoniementie 6, 45100 Kouvola

Hygieniakoordinaattori Jaana Palosara
Puhelinnumero: 040 483 3443
Osoite: Marjoniementie 6, 45100 Kouvola

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa: etunimi.sukunimi@kymsote.fi