text.skipToContent text.skipToNavigation

Terveysasemien mielenterveys- ja päihdepalvelut

Aikuisten mielenterveys- ja päihdepalveluiden vastaanotto toteutetaan ensisijaisesti terveysasemilla. Terveysasemien hoitajat, lääkärit ja muu henkilökunta kartoittavat ensin tilanteen hoidon tarpeen arvion kautta ja antavat tarvittavaa hoitoa tai ohjaavat aikuispotilaat tarvittaessa joko terveysasemien mielenterveys- ja päihdesairaanhoitajille eli Miepä-hoitajille tai alueen mielenterveys-ja päihdepoliklinikalle. 

Terveysasemilla työskentelevien mielenterveys- ja päihdesairaanhoitajien vastaanotolle hakeudutaan joko oman alueen aluesairaanhoitajan tai terveyskeskuslääkärin ohjaamana lievemmissä ja keskivaikeissa mielenterveys-ja päihdeasioissa. Haminan terveysasemalla työskentelee lisäksi terveyskeskuspsykologi.  

Ns. Miepä-hoitajat arvioivat tilanteen yhteistyössä lääkärin kanssa ja arvioinnin jälkeen potilaalle laaditaan hoitosuunnitelma ja tarvittaessa potilas ohjataan jatkohoitoon. Hoitojaksot ovat pääsääntöisesti lyhyitä, 1-10 kertaa. 

Käynnit ovat asiakkaalle maksuttomia. Käyttämättä tai peruuttamatta jätetyistä vastaanottoajoista peritään maksu.

Haminan, Virolahden ja Miehikkälän palveluihin voi hakeutua myös suoraan ottamalla yhteyttä työntekijöihin.

Matalan kynnyksen palvelupisteet Kotkassa

Matalan kynnyksen palvelupisteessä Kotkassa saa neuvoa ja ohjausta mielenterveys -ja päihdesairaanhoitajilta omaan tai läheisen tilanteeseen ilman ajanvarausta. Vastaanottoajat ovat lyhyitä. 

Kotkassa matalan kynnyksen palvelupisteet ovat avoinna arkisin ma-to klo 13–15:

  • Karhulan terveysasema
  • Länsi-Kotkan terveysasema
  • Kotkansaaren terveysasema

Matalan kynnyksen palvelupisteet laajenevat kevään aikana myös Kouvolaan.

Yhteystiedot